Dízel tiltások – ideje korszerűbbre váltani

A 2009-es roncsprémium óta idén a legkisebb a vásárolt dízelautók aránya Németországban.

Újabban mindössze 23,8% (áprilisi adat) a dízelautók részaránya – egyre kevesebb német vesz új dízelüzemű gépjárművet a Duisburg-Essen Egyetem CAR autóipari kutatóintézetének tanulmánya szerint.

A 2009-es németországi roncsprémium a kis lökettérfogatú benzines autókat támogatta. München városának vezetése kitiltaná a károsanyag-kibocsátás túlzott szintje miatt a korszerűtlen dízeljárműveket. Dieter Reiter, a bajor főváros polgármestere arról tájékoztatott: bár szeretnék elkerülni az ilyesféle korlátozások, tiltások bevezetését, azonban a legújabb müncheni légszennyezettségi adatok megismerése után úgy tűnik, a kevésbé korszerű dízelüzemű gépjárműveket sújtó tiltás mégis elkerülhetetlen lesz.

Az újabban mért müncheni nitrogén-oxid-szinteket dermesztőnek nevezte a városvezető, véleménye szerint senki nem várt hasonlóan kedvezőtlen, sokkoló szennyezettségi adatokat. Egy másik németországi nagyváros, Stuttgart vezetése is arra készül, hogy 2018-ban bevezet valamiféle tilalmat a kevésbé korszerű dízeljárművek használatára vonatkozóan. Tájékoztatásul: Münchenben a bevezetendő tilalom a szabályozás szigorúságától függően kb. 130-170 ezer gépjárművet érintene. Sajtóértesülések szerint a legkorszerűbb, Euro 6-os kibocsátási szabályozásnak eleget tevő járműveket nem érintené a korlátozás.