Ismét lesz roncsprémium Németországban?

Annak idején a 2009-as gazdasági világválság következményeinek enyhítésére már kipróbálták a roncsprémiumot, most ismét ennek bevezetését szorgalmazzák egyes német autógyártók.

Az autóiparnak a koronavírus-világjárvány miatti leállásának következményeit enyhítené és az újraindítást segítenék elő a roncsprémiummal a Mercedes és a Volkswagen, akikkel tartományi vezetők is egyetértenek. Mi a program lényege? Az állam jelentős, több ezer eurós összeggel járulna hozzá új, környezetbarát járművek vásárlásához a régi leadása mellett. A kezdeményezéssel több legyet lehet ütni egyszerre, hiszen a nyilvánvaló gazdasági előnyökön túl az átlagos szén-dioxid-kibocsátás csökkenését is eredményezné.

Az efféle gazdasági felpörgetés nagyon költséges tud lenni az állam számára, azonban a kiadások akár meg is térülhetnek a megnövekedett adóbevételeken keresztül. A német kormányzat egyelőre nem reagált a felvetésre, viszont egyelőre nem is zárkóztak el a lehetőség elől, 2020. májusában akár konkrétabb elképzelések is napvilágot láthatnak.

Magyarországon egyelőre nem tudni hasonló tervekről, elképzelésekről, az mégis nehéz lenne kétségbe vonni, hogy az elöregedett, 10+ éves átlagéletkorú hazai járműállomány vérfrissítését nagyban elősegítené egy hasonló program, más kérdés, hogy a gazdaság teherbíró képességét érdemes-e ilyesmivel próbára tenni a közeljövőben…